El Govern veu bona la proposta de reforma de la Lomce encara que hagués preferit derogar-la

Creu que "desapareixen les voluntats intervencionistes" de l'Estat amb la llengua

El Govern veu bona la proposta de reforma de la Lomce encara que hagués preferit derogar-la
9 de novembre de 2018 EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, ha mostrat aquest divendres la seva satisfacció per la proposta de modificació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), encara que hagués preferit una derogació absoluta de la norma, i ha demanat que en el tràmit parlamentari la reforma educativa sigui "més contundent" en aspectes com la coeducació.

En una atenció als mitjans en una visita a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), ha afirmat: "Amb les modificacions que proposa, a grans trets, coincidim plenament. És a la pràctica una derogació de la Lomce sense ser-ho".

Bargalló ha reclamat que de la reforma educativa del Govern espanyol en surti una legislació "clara", i ha demanat que en el procés parlamentari que s'inicia s'introdueixi com a requisit la coeducació en la concessió de concerts educatius i avançar en les funcions de la inspecció, el sistema d'oposicions i els cossos docents.

Després de qualificar-la de "bona" proposta de reforma, ha dit que els grups parlamentaris al Congrés i al Senat que donen suport al Govern central treballaran per introduir aquestes demandes.

Bargalló ha confiat que des d'ara fins a l'aprovació de la reforma pugui introduir-se una modificació més contundent, i que "la contundència contra el greuge a l'escola de la llei Wert es pugui consolidar i consensuar entre tots".

Ha considerat que, malgrat no significar la derogació formal de la Lomce, sí que serveix per acabar a grans trets amb el que la 'llei Wert' volia introduir per "destruir les bases del sistema educatiu" i permet a Catalunya continuar treballant amb un sistema propi que la Lomce atacava.

En aquest sentit, ha considerat, respecte a la llengua --en la qual la proposta preveu eliminar la regulació estatal de l'ús de la llengua cooficial i de l'escolarització--, que "desapareixen les voluntats intervencionistes de l'Estat" en el model lingüístic i es torna a la normalitat.

LA LLEI WERT "SATISFEIA A LA FAES"

Ha recordat que la Generalitat va aplicar parcialment la Lomce, i que no ho va fer en aspectes com la FP bàsica o els itineraris diferenciats a l'ESO, que considerava "nocius" per al sistema educatiu.

Bargalló ha ressaltat la voluntat de la Generalitat de preservar el sistema educatiu català, i ha assegurat que la proposta de reforma de la Lomce "treu de sobre moltes complicacions" i atorga més força jurídica.

Ha retret els elements, al seu parer, recentralitzadors, antipedagògics, antiautonòmics i radicalment conservadors de la Lomce que "havia de satisfer a la Faes, però no satisfeia ningú que estimi amb un mínim d'afecte al sistema educatiu".

MARAGALL, ENCANTAT SI ES "DESMANTELLA" LA LEC

El conseller d'Acció Exterior i extitular d'Ensenyament, Ernest Maragall, ha assegurat en declaracions al Parlament que estarà encantat si la reforma educativa suposa "desmantellar" la llei Wert, però que s'haurà d'analitzar detalladament si és així.

Ha considerat que l'actitud positiva per a Catalunya és, a més de desmantellar la Lomce, que es reprenguin els continguts que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) té més problemes per tirar endavant pel posicionament dels successius governs centrals.

ELSA ARTADI

També en declaracions al Parlament, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha recordat que a Catalunya hi ha la LEC, que el PSC ha defensat des de sempre i "mai no ha posat en qüestió".

Per això, ha considerat que seria incomprensbile qualsevol atemptat dels socialistes contra la LEC, i ha apostat per continuar caminant en la direcció que és "la natural de tots aquells partits que han defensat sempre l'escola catalana".

Contador