Actualitzat 19/10/2018 16:47

El Govern espanyol evita censurar la trobada a la presó d'Iglesias-Junqueras però es desvincula de la iniciativa

Isabel Celaá i María Jesús Montero en roda de premsa
Oscar del Pozo - Europa Press

Celaá deixa clar que el líder de Podem no actua de "delegat" de l'Executiu espanyol en la negociació dels Pressupostos

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Espanya ha evitat censurar la trobada que celebren aquest divendres a la presó de Lledoners (Barcelona) el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, però s'ha desvinculat totalment de la iniciativa d'aquesta visita, dels assumptes que s'hi tractaran i de la imatge que pugui oferir aquesta cita de cara a l'opinió pública.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l'Executiu central i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, no ha expressat cap malestar per la trobada ni per les conseqüències que pugui tenir per la negociació del projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat que el Govern de l'Estat vol portar al Congrés després del pont de desembre.

"Suposo (que Iglesias) parlarà de les bondats" de l'acord dels Pressupostos signat amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit Celaá. Això sí, la portaveu ha deixat clar que en cap cas Iglesias actua de "delegat del Govern" per a la negociació dels Pressupostos i que serà ell l'únic responsable de la imatge que pugui causar en la ciutadania la celebració d'aquesta reunió de feina en una presó.

Celaá s'ha cuidat d'emetre valoració en nom del Govern de l'Estat sobre la conveniència de celebrar aquesta trobada a la presó entre els dos líders, malgrat que diferents veus del PSOE, entre les quals hi ha les dels presidents d'Andalusia, Susana Díaz, i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han mostrat públicament la seva disconformitat amb la "sobreactuació" d'Iglesias.

La portaveu ni tan sols ha arribat a dir, com va fer la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquesta setmana, que ella no negociaria els Pressupostos en una presó. "El parer (del Govern espanyol) no sol estar damunt de la taula" del Consell de Ministres, ha respost Celaá intentant defugir d'una pregunta en aquest sentit.

Celaá sí ha pretès no obstant això emmarcar en una certa normalitat la cita entre Junqueras i Iglesias en recordar que el president d'ERC ha rebut a la presó altres "líders de diferents forces polítiques i persones dins del règim de visites que té".

EL GOVERN NO ENTRA EN LES VISITES DE JUNQUERAS

I el Govern de l'Estat "no entra per a res en aquesta matèria", en les visites que el pres rep o no rep, i de qui es tracta, ha insistit. "És el líder de Podem i ell es responsabilitza de la seva pròpia imatge i de la seva pròpia força política. Per tant nosaltres no ho vinculem ni als Pressuposts ni al Govern central dels quals, com els he dit, respon el propi Govern", ha assegurat.

Quan li han preguntat per les declaracions efectuades pel president d'Astúries, el socialista Javier Fernández, molt distanciat de Pedro Sánchez i a qui ha recomanat deixar molt clar que Iglesias no és el seu ambaixador, Celaá ha apuntat que el cap de l'Executiu espanyol va ser aquest dijous "taxatiu" des de Brussel·les en deixar clar que al Govern de l'Estat només el representa aquest Govern i que la negociació per aprovar el seu projecte de Pressuposades la porta només l'Executiu d'Espanya.

DESMARCATGE SUFICIENT DE SÁNCHEZ

"Va ser suficient la separació (del Govern central) de la visita d'Iglesias a Junqueras", en opinió de la portaveu, que ha incidit que si tots dos parlen en aquesta cita dels Pressupostos "és una qüestió d'Iglesias i de Junqueras".

Més enllà de les declaracions dels 'barons' esmentats del PSOE, tots distanciats de Sánchez, en la direcció del partit i en el Govern de l'Estat s'evita criticar Iglesias per a no dinamitar la nova relació de col·laboració estrenada amb aquest partit des del triomf de la moció de censura que va derrocar Mariano Rajoy i que ha tingut el seu màxim exponent en l'acord sobre els Pressupostos.

De manera que, encara que a la direcció del partit i al Govern no els sembli adequada aquesta trobada entre Iglesias i Junqueras, sobretot per les maneres en què es produeix, donant-li publicitat i presentant-ho com una veritable reunió de feina, entenen que Podem provi de marcar-se un perfil diferent al del PSOE perquè la seva imatge no quedi desdibuixada després del seu suport a Sánchez i per descomptat no volen confrontar-se amb el seu soci prioritari per aquest assumpte.

La primera reacció que el Govern central va tenir en filtrar-se a l'opinió pública la cita entre Junqueras i Iglesias --de la qual va ser informat Sánchez pel propi Iglesias-- va ser per boca de la vicepresidenta de l'Executiu espanyol, Carmen Calvo, que va assenyalar que "en principi" li va semblar "bé" que "tothom pugui parlar amb tothom", i va indicar desconèixer l'agenda de feina que tenia Iglesias.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés