29 de gener de 2019

El Govern central es reuneix aquest dimecres amb les CCAA per preparar la Conferència de Presidents

El Govern central es reuneix aquest dimecres amb les CCAA per preparar la Conferència de Presidents
EUROPA PRESS

MADRID, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es reunirà aquest dimecres a Madrid amb els consellers de Presidència de les comunitats per preparar una propera Conferència de Presidents entre Pedro Sánchez i els presidents autonòmics, per la qual de moment no hi ha cap data.

La trobada començarà a les 11 hores i hi acudirà el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, segons ha dit ell mateix en roda de premsa, però es desconeix si hi haurà un representant de la Generalitat de Catalunya perquè de moment no s'ha confirmat la seva participació, han informat a Europa Press fonts del Ministeri.

Cap dels dos governs no va assistir a l'última Conferència celebrada el 17 de gener del 2017, amb Mariano Rajoy aleshores en la presidència del Govern espanyol. Erkoreka ha explicat que la seva presència demà a Madrid no significa que l'Executiu basc torni tornar a aquest fòrum, perquè no està ni tan sols convocat. Ha subratllat en tot cas que el seu govern participa de manera "regular i amb total normalitat" en tots els fòrums sectorials que reuneixen els governs central i autonòmics.

Pedro Sánchez es va comprometre des de la seva arribada a la Moncloa a convocar una vegada a l'any aquesta reunió amb els dirigents autonòmics i així ho ha anat confirmant a molts presidents en la ronda de reunions que ha tingut amb ells des de la seva arribada al Govern central. La majoria ha exigit a Sánchez que posi data a aquesta cimera per debatre, entre d'altres coses, la reforma del sistema de finançament.

La conferència, en qualsevol cas, havia d'esperar que se celebressin les eleccions andaluses i es constituís un nou govern en aquella comunitat. Una vegada que el popular Juanma Moreno ha pres possessió del càrrec de president de la Junta, l'Executiu ha decidit convocar el Comitè Preparatori d'Impuls i Seguiment de la Conferència de Presidents.

REVISAR EL QUE ES VA COMPROMETRE, PRIMER PAS

Diverses fonts del Ministeri que dirigeix Batet han explicat que no hi ha cap data per a la conferència, que serà la setena, i que el que s'engega és precisament el treball preparatori. El comitè que es reuneix aquest dimecres repassarà el grau de compliment dels acords del gener del 2017.

En aquella sisena Conferència de Presidents es van acordar deu assumptes; entre ells, es va arribar al compromís de reformar el sistema de finançament autonòmic i com a primer pas, crear un comitè d'experts que fes una proposta de partida. Aquest comitè es va crear i es va arribar a redactar un document però res més. Les dificultats amb Catalunya i el canvi de Govern a Espanya l'any passat han anat endarrerint la reforma.

Però en aquella reunió també es va decidir engegar entre d'altres assumptes una estratègia contra la despoblació, treballar en l'educació i en les mesures contra la violència de gènere, més cooperació en protecció civil i en mesures que afavoreixin la unitat de mercat, així com l'impuls de la targeta social.

Contador

Més llegides