29 de gener de 2019

La Generalitat emprendrà "mesures legals" si la nova PAC li envaeix competències

Jordà demana territorialitzar la política agrària europea i evitar la reducció de fons

La Generalitat emprendrà "mesures legals" si la nova PAC li envaeix competències
EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha anunciat aquest dimarts que el Govern català està "disposat a emprendre mesures legals" si la política agrària comuna (PAC) que pretengui adoptar Espanya envaeix les competències de la Generalitat.

"Que no soni com una amenaça; només és una qüestió de pràctica", ha afirmat en comparèixer en la Comissió d'Agricultura del Parlament, on ha explicat a petició pròpia la proposta de la Generalitat davant els canvis que es preveuen en la PAC.

Jordà ha demanat que la nova política agrària europea es territorialitzi i tingui en compte les necessitats de les diferents regions i comarques: "Si convé, obrirem la via del recurs per resoldre un tema que és competencial i que ha de tenir en compte la singularitat del territori en comptes de plantejar l'uniformització que la UE es planteja".

"Només ho farem, i ho tenim al calaix, si ens envaeixen competències, i així ho vaig dir al ministre: no ens envaeixin competències", i ha advertit de la reducció de fons que la nova PAC pot comportar per al sector.

Així, ha recordat que a Catalunya s'executa el 100% de la inversió comunitària, mentre que en el conjunt d'Espanya "van quedar sense executar o, dit d'una altra manera, es van perdre 254 milions d'euros".

Per això, proposa "que el nivell d'assignació del fons rural tingui en compte el nivell d'execució", i no troba malament que passi de l'actual control d'adequació a la normativa al compliment dels objectius.

"Defensem disposar d'un pressupost suficient, tant per part de la CE com de l'Estat espanyol i de la Generalitat", per assegurar la continuïtat del sector primari, ha subratllat.

Jordà ha avançat que es reunirà amb els seus homòlegs balear i basca com ja ha fet amb la consellera valenciana, Gabriela Bravo, per "defensar una PAC més mediterrània que tingui en compte el sector i les característiques de la seva agricultura, clima, cultius i necessitat de regadiu".

Contador

Més llegides