Actualitzat 19/03/2018 16:04

Familiars de presos sobiranistes demanen auxili a l'ONU davant la "repressió" de l'Estat

Carles Puigdemont en un debat a Ginebra
JXCAT

Critiquen la "gravíssima reculada democràtica" a Espanya en un acte a Ginebra

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana per als Drets Civils (ACDC) ha llançat aquest dilluns un "crit d'auxili" a les Nacions Unides en el qual sol·licitava el suport a favor dels líders sobiranistes que estan a la presó: Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Ho ha explicat la membre de l'entitat i esposa de Forn, Laura Masvidal, en l'acte 'Regressió dels Drets Humans a Espanya' organitzat per l'Institut de Drets Humans de Catalunya i celebrat a la seu de l'ONU a Ginebra.

Masvidal ha criticat que existeixi repressió a Espanya a través d'una "gravíssima reculada democràtica" i considera que es visualitza clarament en el fet que hi hagi quatre líders sobiranistes a la presó i altres sis residint a l'estranger.

Ha defensat que el seu marit està a la presó com a clara represàlia per les seves idees polítiques i ha conclòs que el magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa "ha tingut la vergonya de deixar-ho per escrit en el seu últim acte", en el qual va rebutjar l'excarceració de l'exconseller.

Ha criticat que Forn hagi d'estar 16 hores al dia tancat en una cel·la per "mantenir l'aspiració algun dia la independència de Catalunya", i ha defensat que és una aspiració legítima que empara la pròpia Constitució Espanyola.

"L'Estat vol aniquilar una realitat identitària renunciant a valors d'ètica i moral que haurien de ser compartits per qualsevol persona", ha conclòs en un acte al qual han assistit l'expresident Carles Puigdemont, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé.

ACADÈMICS

També ha intervingut la professora de dret internacional públic de l'Universitat dels Illes Balears (UIB) Margalida Capellà, que ha defensat que no hi ha dubte que els quatre empresonats compleixen amb la definició que es dona als "presos polítics".

Ha criticat que hi ha una "politització progressiva de les interlocutòries dictades" pels jutges, i ha considerat erroni que se'ls imputin els delictes de sedició i rebel·lió, ja que ha al·legat que no va haver-hi violència en els fets pels quals estan a la presó.

També ha considerat que ha existit una "suspensió dels drets de participació política" dels empresonats, i ha exposat que els empresonats haurien de poder acudir al Parlament i, en el cas de Jordi Sànchez, sotmetre's a un debat d'investidura.

Així mateix, ha pronosticat que els líders sobiranistes que estan a l'estranger no seran mai extraditats ja que, els delictes que se'ls imputen són de naturalesa política i fora de l'Estat "no estan subjectes a extradició".

El professor de la Universitat de East Anglia Michael Hamilton també ha defensat que ha existit una vulneració de drets i ha pronosticat que "una solució al conflicte polític només es podrà trobar quan hi hagi un compromís de base amb els drets fonamentals".

L'advocada Anaïs Franquesa ha repassat les càrregues policials de l'1 d'octubre contra la gent present en els col·legis electorals i ha assegurat que va haver-hi un component de gènere en l'actuació policial: "Van anar a per les dones".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés