29 de juny de 2020

Espanya espera un acord per obrir les fronteres de la UE a 15 països "segurs"

Espanya espera un acord per obrir les fronteres de la UE a 15 països "segurs"
RICARDO RUBIO - EUROPA PRESS

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat aquest dilluns que espera que al llarg d'aquest dilluns, o a tot estirar dimarts, hi hagi un acord europeu per obrir les fronteres exteriors de la zona Schengen a una llista de 15 països "segurs" a partir de l'1 de juliol.

En una entrevista a la Cadena Ser que ha recollit Europa Press, ha explicat que la UE treballa sobre la idea de considerar "segurs" els països que durant les darreres dues setmanes han tingut una taxa de casos de covid-19 per cada 100.000 habitants "igual o per sota de la mitjana europea".

Divendres passat, els ambaixadors dels Vint-i-set davant la UE van acordar una llista de països que, no obstant això, encara necessita el vistiplau definitiu de les capitals.

Si tira endavant, els primers a poder entrar en la UE seran els qui viatjaran des d'Algèria, Austràlia, Canadà, Japó, Montenegro, Marroc, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia, Uruguai, Geòrgia i Xina, segons van informar a Europa Press fonts europees. En el cas de la Xina l'aixecament del veto tindrà reciprocitat.

COM GESTIONAR LA RECIPROCITAT

De fet, la ministra espanyola ha assenyalat que un dels afers que encara estudien és "com articular la reciprocitat", perquè en aquesta llista hi ha països que tenen les fronteres tancades. És el cas del Marroc, que manté el tancament fins el 10 de juliol, de manera que l'obertura per ara és "simbòlica" perquè no es pot sortir del país.

La reciprocitat és un criteri per a aquesta llista, però els principals són la taxa de contagis, la tendència ascendent o descendent i la fiabilitat de les dades. "És una decisió, primer, de precaució, per això la llista és molt curta", ha assenyalat González Laya.

La llista es revisarà de manera periòdica --probablement cada dues setmanes-- per incloure més països o, si cal, retirar-ne algun si fa marxa enrere.

ALGUNS PAÏSOS VOLIEN SER "MÉS GENEROSOS"

A més, ha reconegut que fer aquesta llista "ha costat". "Alguns (països) creuen que es pot ser una mica més generós, d'altres volen ser més restrictius, alguns potser ho volen veure en clau diplomàtica. Espanya ho ha tingut molt clar, això no és un exercici diplomàtic sinó de responsabilitat", ha argumentat.

Tal com ho veuen, és important que la UE obri la frontera "gradualment" perquè "hi ha un continent sencer on la pandèmia no ha arribat al pic i està en fase ascendent", i la pandèmia empitjora a parts d'Àfrica i del Pròxim Orient.

Segons ha dit, no ha rebut pressions dels Estats Units perquè els incloguin en la llista, ni és conscient que les hagin tingut altres governs. En tot cas, ha assenyalat que, segons la informació que arriba a través de l'OMS, en aquest país la malaltia "encara està en fase ascendent". A més, els Estats Units ha tancat les fronteres als europeus.