8 de desembre de 2018

Creix el lloguer a Espanya impulsat per un "canvi estructural" dels joves

Creix el lloguer a Espanya impulsat per un "canvi estructural" dels joves
EUROPA PRESS - ARCHIVO

Mendiluce (Anticipa) aposta per incentivar més oferta d'arrendament a través de la rehabilitació

BARCELONA, 8 Des. (EUROPA PRESS) -

El mercat del lloguer a Espanya segueix creixent motivat per un "canvi estructural" de la mà dels joves, que aposten per una major flexibilitat financera i laboral a les seves vides, preferint pagar per ús i no per propietat.

"Els joves prefereixen el lloguer per la flexibilitat i per no lligar-se a una hipoteca de 40 anys", ha assegurat el conseller delegat d'Anticipa Real Estate, Eduard Mendiluce, i segons l'últim estudi d'Anticipa, dos terços de les noves llars que es formen a Espanya ho fan en règim de lloguer.

"El lloguer ha vingut per quedar-se i està sent l'alternativa més demandada per les famílies, no només a causa d'una caiguda del poder adquisitiu després de la crisi, sinó a un canvi estructural", ha insistit Mendiluce.

El director general de Negoci Immobiliari de Servihabitat, Juan Carlos Álvarez, ha coincidit sobre el protagonisme dels joves en aquest canvi estructural, sumant la major mobilitat geogràfica de les generacions joves i l'impacte del turisme, sobretot a les grans ciutats, amb el consegüent augment de la demanda de lloguers: "Amb tots aquests factors a l'alça, creiem que el lloguer residencial seguirà creixent".

Segons l'últim informe elaborat per Alquiler Seguro, l'inquilí tipus a Espanya seria un home d'uns 34 anys i solter, i comptaria amb un contracte indefinit, encara que signat fa un any o menys, amb un salari de perfil baix (d'entre 10.000 i 20.000 euros).

Els habitatges llogats a Espanya, de mitjana, compten amb una superfície d'entre 80 i 90 metres quadrats, on caben tres habitacions i un bany, unes característiques que també es donen a les grans capitals, com Barcelona i Madrid.

ELS PISOS DE BARCELONA, ELS MÉS ANTICS D'ESPANYA

No obstant això, a les grans ciutats i àrees metropolitanes d'Espanya, destaca l'antiguitat dels immobles, ja que a la província de Barcelona el 70,8% dels habitatges es van construir abans del 1980.

"Els habitatges per al lloguer a Barcelona són clarament els més antics d'Espanya, amb un any i migde construcció situat el 1968. A més, gairebé un 10% van ser aixecades abans del 1920, i el 3% data del segle XIX", assenyala David Caraballo, de Alquiler Seguro.

Per fer front a aquesta situació i fomentar el lloguer, des d'Anticipa, Mendiluce aposta per "incentivar més oferta d'arrendament al mercat a través de mecanismes d'ajuda com la rehabilitació".

Malgrat el creixement de la cultura del lloguer a Espanya, aquest mercat encara està lluny d'altres països europeus, com Alemanya, el Regne Unit i França, i des d'Anticipa han apuntat que la presència de grans agents al mercat immobiliari espanyol contribuiria a la creació d'un parc professional d'habitatge en lloguer que redundaria en majors serveis per als inquilins.

No obstant això, per a això es requereix "un marc de seguretat jurídica que doni garanties als inversors i afavoreixi el desenvolupament de noves operacions a llarg termini", ha defensat Anticipa.