Actualitzat 02/06/2020 13:22

Junqueras apel·la als valors de les obres clàssiques per afrontar la pandèmia

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en una conferència telemàtica de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
EUROPA PRESS

Fa la seva primera conferència telemàtica com a professor a la UVic-UCC en aplicació del 100.2

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat als valors que reflecteixen les obres clàssiques per afrontar moments difícils de la humanitat, com és el cas de la pandèmia de coronavirus, perquè defensa que aquests valors universals els comparteix qualsevol persona al llarg de la història.

Ho ha dit aquest dimarts en la conferència telemàtica 'Valors clàssics per a temps difícils', la primera que ha fet com a professor del campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), on treballa en aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que li permet sortir de la presó on compleix condemna per l'1-O.

Junqueras ha exposat la importància de la transmissió escrita de la història i ha sostingut que les obres literàries i teatrals que tracten "qüestions fonamentals de l'ànima humana" faciliten aquesta transmissió cultural entre generacions.

En aquest sentit, ha afirmat que una obra es pot considerar clàssica quan apel·la i fa referència a aspectes i sentiments de la humanitat que poden servir a diferents generacions de qualsevol lloc del món.

GUIA EN "ETAPES DE DUBTE"

Pel líder republicà, en aquestes obres s'hi pot trobar "una guia, un referent, una eina" sobre experiències que ha tingut la humanitat en altres moments de la història i que es poden aplicar actualment.

És així com Junqueras considera que els valors que transmeten les obres clàssiques poden contribuir a afrontar "situacions difícils, des de la perspectiva política, econòmica o epidemiològica".

"Aquests valors, com són els valors universals que conformen la nostra ànima, acostumen a ser una bona guia quan el món canvia, quan vivim etapes de dubte", com l'actual del coronavirus, ha assegurat.

Ha posat l'exemple de l''Orestea', del dramaturg d'Èsquil, que mostra que la democràcia és la "resposta a la necessitat de la comunitat de vetllar pel bé comú i els actes de justícia individual que, inevitablement, sempre acaben tenint un punt d'injustícia".

També ha repassat episodis de la història en els quals la humanitat ha hagut d'afrontar situacions semblants a la pandèmia de coronavirus, com la pesta negra del segle XIV, que va suposar la mort d'una gran part de la població i la societat va reflexionar sobre aquesta situació.

Junqueras ha explicat que obres clàssiques d'aquell moment també reflecteixen que, davant una crisi així, hi ha reaccions de "tota mena", perquè la pesta negra va provocar reflexions sobre la feblesa de la vida humana i el viure condicionats per la por a morir, i d'altres que anaven en sentit contrari i que cridaven a aprofitar la vida amb tota la intensitat davant la possibilitat de morir en qualsevol moment.

Així, l'exvicepresident de la Generalitat ha insistit que els clàssics poden ser de gran ajuda davant els reptes de la vida, ha convidat els oïdors de la conferència a rellegir-los i a buscar-los a les biblioteques o a través d'internet, i ha lamentat que ell no pot fer-ho: "on visc no existeix això d'internet", ha ironitzat sobre la presó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés