13 de febrer de 2019

Arxiven la causa pel tall de l'AVE de Barcelona el 8 de novembre del 2017

La jutge argumenta que no hi va haver cap dany ni violència dels investigats

Arxiven la causa pel tall de l'AVE de Barcelona el 8 de novembre del 2017
EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 13 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat d'Instrucció 24 de Barcelona ha arxivat la causa contra nou investigats per irrompre a les vies de l'AVE a l'estació de Sants i interrompre el trànsit de la línia d'alta velocitat entre les 16.45 i les 22.30 hores en la vaga general del 8 de novembre del 2017.

En una interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press, la magistrada indica que la policia científica només va poder localitzar set dels investigats i acorda el sobreseïment total provisional del cas, iniciat per suposats delictes de desordres i coaccions.

Sobre el primer dels delictes, argumenta que "cap dels investigats va causar danys a les vies mitjançant la col·locació d'obstacles imprevisibles, ni vessant substàncies inflamables o lliscants" i que no consta que l'ocupació de les vies causés un greu risc per a la circulació perquè l'AVE no es trobava circulant ni en marxa.

"L'ocupació va ser pacífica i assossegada, sense incidents", afegeix la jutge, que també descarta un presumpte delicte de coaccions en considerar que la presència dels investigats a les vies va ser puntual i sense violència.

CDR: LA DECISIÓ ÉS "OPORTUNA"

En un comunicat dels CDR, Alerta Solidària i del grup de suport als encausats, han celebrat l'arxivament del procediment, que no és ferm, i han destacat que evidencia que, malgrat la "repressió" de l'Estat i del Govern català, no defalliran i continuaran defensant els drets del poble treballador català, en les seves paraules.

"La decisió no pot ser més oportuna. En uns dies que sentim com, davant del Tribunal Suprem, s'intenta imposar per part del poder judicial, policial i dels mitjans de comunicació un relat sobre una suposada violència, sobre aldarulls i rebel·lions", han valorat.

Han destacat que aquell 8 de novembre van fer "bullir els carrers de dignitat i fermesa, de determinació i coherència, van defensar els drets", i el que va guanyar a les urnes l'1-O, han afegit.

Així mateix, han ressaltat que l'interlocutòria d'arxiu estableix de "manera clara" que els fets denunciats pels Mossos d'Esquadra no constitueixen cap delicte.

INVESTIGACIÓ

El Jutjat d'Instrucció 24 va arxivar una primera vegada les diligències, però posteriorment va estimar el recurs interposat per la Fiscalia contra la seva interlocutòria de sobreseïment provisional i va acordar la reobertura de les diligències, que van entrar al jutjat per atestat dels Mossos d'Esquadra.

El jutjat va citar els nou investigats per possibles delictes de desordres públics i coaccions, que van ser els que va identificar la Policia catalana en sortir de les andanes, per prendre'ls declaració, encara que cinc d'ells es van negar a acudir a declarar, per la qual cosa la magistrada va dictar una ordre de crida i recerca perquè compareguessin.

En una interlocutòria quan va decidir investigar la causa, el jutjat va constatar que aquell 8 de novembre, coincidint amb la vaga general, entre 500 i 1.000 persones van ocupar les vies fèrries 1 i 7 de l'estació de Sants, i "van impedir totalment el trànsit ferroviari en aquestes vies, amb una alteració en les línies d'alta velocitat", la qual cosa va afectar molts d'usuaris.

Contador

Més llegides