29 de gener de 2019

Artadi no es tanca a aprovar els PGE però avisa a Sánchez que "acceleri la negociació"

Admet que la Generalitat i el Govern central estan encallats amb la taula de diàleg dels partits

Artadi no es tanca a aprovar els PGE però avisa a Sánchez que "acceleri la negociació"
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, ha mantingut aquest dimarts la porta oberta al fet que els partits independentistes defensin la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), però ha avisat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que se li acaba el temps.

"Si realment està buscant el suport dels grups independentistes a Madrid --al Congrés dels Diputats--, que accelerin el diàleg i la negociació", ha expressat la també portaveu del Govern català en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Artadi ha retret al Govern central que, si realment vol el seu suport als comptes generals, no ha generat les condicions perquè sigui possible, i ha conclòs: "El rellotge va en contra de l'aprovació dels pressupostos".

També ha criticat que hi ha una "descoordinació òbvia en el Govern espanyol i en el PSOE", perquè Sánchez va dir en una visita recent a Catalunya que volia esgotar la legislatura, mentre que aquest dimarts la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que possiblement hi haurà eleccions anticipades si no hi ha PGE.

REUNIONS

El Govern central i la Generalitat s'han reunit diverses vegades durant les darreres setmanes, i Artadi ha admès que els dos executius s'han encallat a l'hora de decidir qui ha de formar part de la taula de diàlegs amb partits polítics que van acordar crear.

L'Executiu de Pedro Sánchez esgrimeix que en aquesta taula només han d'haver-hi partits d'àmbit català, mentre que el Govern de la Generalitat insisteix que han d'assistir-hi també partits d'àmbit estatal: "Ens hem encallat en la mateixa discussió des de fa dues setmanes".

La Generalitat insisteix que "no té sentit" crear una taula només amb partits catalans, perquè ja n'existeix una creada per Torra i a la qual assisteixen el Govern català, JxCat, ERC, el PSC i els comuns --que es va reunir per primera vegada al novembre i tornarà a fer-ho aquest divendres--.

Artadi ha explicat que volen una taula amb partits estatals i amb representants que tinguin poder de decisió al Congrés, i ha assegurat que el Govern central els replica que ells volen una taula amb partits catalans en què la seva representació recaigui en el PSC.

El Govern de Torra assegura que no té cap inconvenient que el PSC acudeixi a les reunions, però avisa que no busca una nova interlocució amb els socialistes catalans: "Quan volem parlar amb Iceta agafem el telèfon i li truquem", sinó amb els de àmbit estatal.

TORRA INFORMARÀ AQUEST DIVENDRES

Aquest divendres es reunirà la taula de diàleg amb partits catalans que va impulsar Torra al novembre, i Artadi ha explicat que el president de la Generalitat té previst "passar comptes i traslladar" als grups parlamentaris el resultat de les reunions recents amb el Govern català.

Torra també pretén posar sobre la taula "les noves accions repressives" de l'Estat a Catalunya, en al·lusió a les detencions que van haver-hi fa dues setmanes de dos alcaldes de la CUP a la província de Girona i altres activistes independentistes.

Contador

Més llegides