Actualitzat 22/01/2021 10:50

Aragonès alerta d'una alta abstenció si es manté el 14-F: "S'està jugant amb foc"

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat i candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès , compareix en la Diputació Permanent del Parlament. Catalunya (Espanya), 20 de gener del 2021.
David Zorrakino - Europa Press

Afirma que les eleccions estan en mans del TSJC i crida a votar per correu

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat aquest divendres que, si es manté definitivament el 14 de febrer com la data de les eleccions catalanes, hi haurà una alta abstenció perquè la ciutadania tindrà por d'anar a votar: "S'està jugant amb foc".

Ho ha dit en una entrevista de TV3 que ha recollit Europa Press, quan li han preguntat si creu que celebrar les eleccions el 14 de febrer amb la situació epidemiològica actual qüestiona la legitimitat dels comicis: "Esperem que no, però s'està jugant amb foc", i ha defensat que el dret a vot s'ha d'exercir amb plena llibertat i seguretat.

Aragonès ha insistit que, malgrat que el Govern treballarà per tenir tots els dispositius electorals a punt, la situació sanitària del 14 de febrer pot provocar que totes les mesures siguin insuficients.

Per això, ha reiterat que el 30 de maig és millor per celebrar els comicis, perquè calcula que hi haurà entre un 10% i un 30% de la població vacunada, i la situació no serà tan "crítica" com al febrer o al març.

Arran d'aquest escenari, ha cridat la ciutadania a votar per correu perquè "cap vot es quedi a casa" per por de la pandèmia i ha reclamat especialment que no es perdi cap vot independentista.

DEMANA "DECISIONS EXCEPCIONALS" AL TSJC

El vicepresident ha recalcat que ara mateix la decisió sobre les eleccions està "en mans" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha criticat perquè el Govern encara no disposa de l'argumentació que al·lega el tribunal per mantenir de manera cautelar el 14-F.

Així, ha afirmat que primer vol llegir quines són les raons del TSJC per rebutjar l'ajornament de les eleccions i, a partir d'aquí, el Govern estudiarà què hi pot fer.

Sobre si es planteja recórrer la decisió del tribunal, ha contestat que existeix l'opció de fer-ho però que primer vol analitzar què argumenta el TSJC, tot i que no ha volgut avançar res per no afegir "més incertesa".

Sí que ha reclamat al TSJC que tingui en compte la situació de la pandèmia, perquè creu que és excepcional, i li ha demanat celeritat: "Estem en una situació excepcional i la justícia també ha de prendre decisions excepcionals. No podem anar lents", perquè el tribunal s'ha fixat resoldre el fons de la qüestió abans del 8 de febrer, enmig de la campanya i quan faltaran sis dies per a les eleccions.

"Que pensin ràpid perquè, si no, sospitarem que darrere hi ha una operació d'estat. El PSC assenyala i els altres fan la feina", perquè ha qualificat d'electoralista el paper dels socialistes.

També ha assenyalat que engegar tot el dispositiu electoral de cara al 14 de febrer suposa un cost de 30 milions d'euros que, si finalment el TSJC avala l'ajornament, es "llançaran per la finestra".

TAULA DE PARTITS

Quan li han preguntat si convocarà la taula de partits catalans per abordar la situació, ha contestat que ara mateix la decisió sobre les eleccions no depèn dels grups polítics, sinó de la justícia, però que, una vegada sàpiguen quina argumentació utilitza el TJSC per mantenir el 14-F, ho valoraran.

No obstant això, ha criticat que, segons ell, s'ha demostrat que, tot i que els partits estiguin d'acord a prendre una decisió com posposar les eleccions al 30 de maig, amb un recurs judicial es pot modificar aquesta decisió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés