9 de abril de 2019

Agents que van actuar en diferents centres l'1-O relaten que van sortir corrent perquè la "massa" els perseguia

Un d'ells ha afirmat que va témer per la seva integritat física i dos més revelen que van fer servir un esprai per accedir a un col·legi

Agents que van actuar en diferents centres l'1-O relaten que van sortir corrent perquè la "massa" els perseguia
CGPJ

MADRID, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

El judici pel procés independentista al Tribunal Suprem s'ha reprès aquest dimarts amb la declaració de nou agents de la Guàrdia Civil que van actuar a diferents centres de votació l'1 d'octubre del 2017 per impedir la celebració del referèndum. Han relatat que alguns d'ells van haver de sortir corrent un cop van acabar la intervenció perquè la "massa" de gent que hi havia concentrada se'ls abraonava a sobre o els perseguia.

Aquests nou testimonis, les compareixences dels quals estaven previstes inicialment la setmana passada, han narrat a preguntes dels fiscals Jaime Moreno i Consuelo Madrigal les dificultats que van tenir tant a l'entrada com a la sortida dels col·legis electorals en alguns municipis de Tarragona i Girona.

En aquestes declaracions s'ha tornat a sentir el mateix que han dit altres agents de l'Institut Armat en aquest judici: que van ser insultats, escopits, fins i tot agredits, i per això la majoria han declarat aquest dimarts que van tenir contusions, ferides o esquinços. És més, dos d'ells han constatat que van estar de baixa mèdica uns cinc mesos.

Un dels testimonis d'aquest dimarts va formar part de la comitiva judicial que havia de requisar el material electoral a l'Ajuntament de Garrigàs (Girona). Ha explicat que quan van provar de sortir de l'edifici, els companys de la Unitat Especial de Seguretat Ciutadana (Usecic) de la Guàrdia Civil van fer un cordó de seguretat per protegir-los, però que es va arribar a trencar quan un dels agents va perdre l'equilibri i va ensopegar en unes escales a causa de "la pressió de la gent que hi havia concentrada".

Ha continuat dient que aquell moment va ser aprofitat per un dels manifestants per colpejar-lo a la cara amb unes claus. "Després de rebre l'agressió, la comitiva judicial es va dividir a causa d'aquest incident i vam començar a córrer cap a l'exterior del recinte a la recerca de cotxes oficials. Jo vaig sortir corrent perquè vaig témer per la meva integritat física", ha recordat.

ELS MANIFESTANTS S'"ABRAONAVEN" CONTRA EL CORDÓ DE SEGURETAT

Després ha estat el torn de dos membres més d'aquesta unitat de seguretat ciutadana que va actuar en aquell consistori. Tots dos han destacat que la situació va ser molt difícil de controlar i que la gent es "va alterar" just quan la comitiva judicial va començar a sortir. "Vam haver de sortir corrent perquè ens perseguien", "la gent s'abraonava sobre la càpsula de seguretat", han dit.

Entre els nou testimonis que han comparegut abans de les 11.50 hores, quan el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, ha fet un recés de mitja hora, s'hi trobaven dos agents que van ser a l'institut Antoni Ballester de Montroig del Camp (Tarragona), on, segons han indicat, es va haver de fer servir un esprai de defensa personal.

Han explicat que la tanca del centre educatiu es trobava tancada amb clau i que darrere hi havia prop de 300 persones concentrades, en un ambient "hostil". Després de trencar el pany amb un ariet, van començar a rebre empentes i puntades dels manifestants, per la qual cosa la Guàrdia Civil va haver de fer servir les seves defenses reglamentàries (porres) per "mirar de rectificar el seu comportament", "intimidar" i fer retrocedir els congregats per arribar fins a l'entrada de l'institut.

OBJECTIU DE L'ESPRAI: DISSUADIR I "EVITAR MALS MAJORS"

Tot i això, un guàrdia civil va haver de fer servir l'esprai personal a causa de les dificultats que estaven tenint. Segons ha afirmat un dels testimonis, van utilitzar-lo per "decisió pròpia" i l'objectiu era "dissuadir" i "evitar mals majors". També ha esmentat que els efectes són picor d'ulls, tos i en alguns casos vòmits.

Pel que fa a les seves experiències en aquesta actuació, un dels agents ha recordat que un manifestant li va prendre la porra i que en un forcejament va patir una lesió al canell després de ser atrapat entre la reixa de l'institut i la defensa reglamentària. L'altre testimoni, que s'encarregava de custodiar i traslladar el material electoral confiscat, ha subratllat que van abandonar la zona amb els vehicles de "manera ràpida" perquè una "barrera humana" els "anava empenyent cap als afores de la població".