Actualitzat 22/10/2015 16:42

IREC i NEXCIS completen un ambiciós projecte de transferència de tecnologia finançat per la Comissió Europea

El projecte INDUCIS (www.inducis.eu) finançat amb fons europeus ha contribuït a la implementació industrial de tecnologies fotovoltaiques d'alta eficiència i baix cost basades en processos electroquímics i nous materials semiconductors CIGS (Cu(In,Ga)(S,Se)2).

Barcelona, 10 d'agost del 2015.- Els equips d'investigació de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC, www.irec.cat ) i de l'empresa francesa NEXCIS Photovoltaic Technology (www.nexcis.fr) han desenvolupat conjuntament un ambiciós projecto de transferència de tecnologia (INDUCIS) des de Setembre de 2011.

El projecte s'ha centrat en el desenvolupament de noves metodologies per la caracterització avançada de materials semiconductors i la implementació de tècniques adequades per la monitorització i control dels processos associats en les tecnologies CIGS. Aquestes metodologies han estat dissenyades per contribuir a la millora de l'eficiència, reproductibilitat i uniformitat dels processos d'electrodipòsit duts a terme a NEXCIS per fabricar mòduls fotovoltaics de Cu(In,Ga)(S,Se)2 (CIGS) de gran superfície amb alta eficiència i baix cost.

Les tecnologies CIGS constitueixen una alternativa interessant a les cel·les fotovoltaiques de silici (Si) cristal·lí en zones on domina la radiació solar difusa, i en aplicacions que requereixen d'una gran versatilitat dels productes i de la seva adaptació a criteris estètics, com la integració fotovoltaica en edificis (BIPV).

Entre totes les tecnologies fotovoltaiques de capa prima, CIGS és la que presenta valors més grans d'eficiència. Aquestes tecnologies es caracteritzen per tenir un potencial molt elevat per la reducció dels costos de fabricació i difereixen de les tecnologies basades en silici fonamentalment en els aspectes relacionats amb la fabricació dels materials actius: les capes primes son produïdes amb gruixos de pocs micròmetres en substrats tant rígids com flexibles, mentre que pel silici es tallen oblees a partir de lingots cristal·lins de puresa molt elevada.

El dipòsit directe de capes primes sobre diferents substrats permet assolir elevats rendiments de producció a baix cost, un consum d' energia més petit (amb una reducció notable del temps de retorn de la energia invertida en la seva fabricació, el "Energy Payback Time") i una gran flexibilitat per escollir el substrat. Això obre perspectives especialment interessants pel desenvolupament de noves aplicacions a baixos nivells de cost €/WP, incloent la integració en edificis amb dispositius rígids o flexibles, de baix pes o fins i tot semitransparents que siguin capaços d'adaptar-se als diferents dissenys i estils arquitectònics.

L'activitat desenvolupada en INDUCIS ha implicat el desenvolupament d'un intens programa de intercanvis entre investigadors de NEXCIS i de IREC, amb la realització d'estades de més de 55,4 investigadors*mes, el que ha facilitat la transferència a la línia pilot de NEXCIS de les metodologies desenvolupades i validades al Laboratori de Materials i Sistemes per l'Energia Solar de IREC.

Això ha inclòs el desenvolupament de noves metodologies basades en la utilització de tècniques d' espectroscòpia Raman, que han estat reportades recentment en la prestigiosa revista Solar Energy Materials & Solar Cells. Aquesta activitat ha permès aprofundir en el coneixement dels processos desenvolupats a NEXCIS per la fabricació dels dispositius fotovoltaics, contribuint a la obtenció d'un record mundial de eficiència del 17.3% per cel·les CIGS fabricades mitjançant rutes químiques.

A nivell de mòdul, s'ha de destacar l'obtenció d'una eficiència certificada del 14% en mòduls CIGS de gran superfície (60x120 cm2), el que constitueix un rècord mundial d'eficiència per mòduls fabricats mitjançant processos d' electrodipòsit (AA = 6610 cm2).

Aquest resultats confirmen el potencial de les rutes electroquímiques per la fabricació de mòduls amb eficiències comparables a les dels mòduls disponibles en el mercat, que utilitzen habitualment processos més complexos i equips que requereixen de costos d'inversió més grans (CAPEX) i que impliquen la utilització d'etapes d'alt buit.

Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

L'IREC es el centre d' Investigació de referència en el sector de la energia en Catalunya. Fundat a l'any 2008, te com objectiu contribuir al desenvolupament sostenible i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El marc de treball es la recerca d' excel·lència i l'enginyeria d'alt nivell tecnològic en aquest sector.

La recerca del l'institut està orientada en dos àmbits: per una banda cap a la recerca enfocada a la utilització de materials avançats per l'energia i el desenvolupament de sistemes energètics incloent la bioenergia, els combustibles sintètics i els combustibles solars; i d'altra banda al desenvolupament tecnològic, relacionat con les energies renovables i l'eficiència energètica de sistemes, edificis i comunitats. En aquest aspecte, l'IREC treballa per la integració de les renovables en las ciutats, les "smartgrids", i disposa de línies de treball associades amb el vehicle elèctric, l' il·luminació, els edificis d'emissió zero i la regularització energètica.

NEXCIS Photovoltaic Technology.

Fundada al Març del 2009 amb base en la Plataforma de l'antiga planta de producció de STMicroelectronics de 6" en Rousset (França), NEXCIS és una spin-off del "Institut de Recherche et de Développement de l'Energie Photovoltque" (IRDEP) que es centra en el desenvolupament de tecnologies innovadores de fabricació de mòduls CIGS fotovoltaics, incloent aplicacions per sistemes BIPV avançats basats en noves solucions de mòduls semitransparents sobre substrat de vidre.

Per més informació:.

Prof. Dr. Alejandro Pérez-Rodríguez aperezr@irec.cat.

Elisabeth Chulilla echulilla@irec.cat.

Tel. de contacte: +34 93 3562615.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés