10 de abril de 2019

El BEI manté oberta l'anàlisi pel crèdit de la L9 però la pròrroga pressupostària complica el procés

Fonts del Banc Europeu d'Inversions diuen a l'ACN que avaluen "les fonts de finançament" del Govern per pagar el préstec

ACN

Barcelona.-El Banc Europeu d'Inversions (BEI) manté encara obert la seva anàlisi del crèdit de 740 milions d'euros que ha demanat el Govern per pagar les obres de la línia L9 del metro de Barcelona, segons han indicat fonts del banc a l'ACN. Tot i això, la pròrroga pressupostària pot complicar el procés, ja que com admeten fonts de la conselleria de Territori, sense partides concretes és més complicat justificar davant del BEI com pagar la seva part del projecte, com ha avançat 'La Vanguardia'. Tampoc ajuda ser al Fons de Facilitat Financera i amb un dèficit autoritzat del 0,1%, avisen des d'Economia i Hisenda, tot i que matisen que tenir pressupostos no és condició 'sine qua non' pel BEI.

El principal escull pel Govern, afirmen, va lligat a les limitacions de dèficit (0,1%) i al sostre de despesa, que dificulten la possibilitat de comprometre's a nous crèdits. De fet, des del propi banc europeu asseguren que el préstec per la L9 "no s'ha cancel·lat" i segueix "en fase d'anàlisi", tot i que sí que recorden que han d'avaluar "les fonts de finançament" del Govern per aportar la part del projecte restant que no es pagaria amb el crèdit europeu. Al BEI esquiven afirmar que la manca de pressupostos sigui un escull, tot i que admeten que no ajuda. "Tenint en compte que habitualment el BEI finança només fins a un percentatge del cost del projecte, en el marc de l'avaluació es tenen en compte les fonts de finançament per aportar el percentatge restant. És un aspecte present en els processos d'avaluació i també formarà part de l'anàlisi en curs de la L9", diuen fonts del BEI. Des de l'entitat afirmen que en casos com el del metro de Barcelona, i degut a la "magnitud i complexitat" del projecte de la L9, els períodes d'avaluació "poden allargar-se més de l'habitual". "El projecte de la L9 del metro de Barcelona continua sent avaluat pel BEI, seguint els processos habituals que el banc aplica", afegeixen des de l'entitat. "Un cop que la seva elegibilitat i viabilitat hagin sigut confirmades, el BEI continuarà el procés d'aprovació, com passa amb totes les operacions de préstec del banc", reiteren.