12 de setembre de 2019

AMPLIACIÓ:La xarxa de fibra òptica arribarà gairebé al 90% dels ciutadans de la demarcació de Barcelona a finals del 2019

A la comarca d'Osona la connectivitat ha passat dels sis municipis amb cobertura als 31 en el darrer any

ACN

Santa Eulàlia de Riuprimer.-La xarxa de fibra òptica a la demarcació de Barcelona donarà cobertura a gairebé el 90% dels ciutadans a finals d'aquest any. Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, des de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), un dels últims municipis on ha arribat la infraestructura que està instal·lant la Generalitat i que després permetrà a les operadores fer arribar la fibra òptica a les cases. En el darrer any, en tota la demarcació de Barcelona s'ha connectat 58 nous municipis a la xarxa i s'han estès més de 270 quilòmetres de cable. En el mateix període, a la comarca d'Osona la connectivitat ha passat dels sis municipis amb cobertura als 31, i d'una població connectada del 52% s'ha passat al 92%.

El servei de fibra òptica que les comercialitzadores facin arribar als municipis del país a través de la xarxa que està desplegant la Generalitat és una eina que ha d'ajudar a l'"arrelament" al territori de la societat. Segons ha explicat el conseller Jordi Puigneró, "el desplegament de la xarxa de fibra òptica no només és un antídot contra el despoblament, sinó que també és una eina i un instrument de desenvolupament econòmic pels ciutadans, visquin on visquin". "És la primera infraestructura que permet quedar-se al mateix municipi a viure, sense haver de marxar", ha afegit el conseller. Puigneró ha destacat que el mes d'octubre el Govern haurà finalitzat el desplegament de fibra òptica contemplat en la primera fase del conveni que la Generalitat va signar amb la Diputació de Barcelona. Amb una inversió de 3 MEUR, el desplegament de la xarxa tindrà un impacte sobre una població de 180.000 habitants de 58 municipis de la demarcació de Barcelona. Això significa que a finals d'any, el 90% de la població quedarà coberta.El conseller ha recordat el compromís de connectar les capitals de comarca l'any 2020. I en aquest sentit, ha explicat que la xarxa de fibra òptica neutra ja és a totes les capitals a excepció de Moià. La previsió, però, és que la capital del Moianès estigui connectada l'any que ve. "Osona: un salt qualitatiu i quantitatiu"Puigneró ha destacat que Osona és una de les comarques que ha fet "un salt qualitatiu i quantitatiu en connectivitat". Concretament, els municipis amb fibra òptica pública han passat de sis a 31. Fins ara la presència de la xarxa de la Generalitat era a Centelles, les Masies de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Tona Torelló i Vic. A finals d'any ja arribarà a punts com el Lluçanès, Montesquiu, Sant Pere de Torelló o Taradell, entre d'altres. En la visita que ha fet el conseller a Santa Eulàlia de Riuprimer, que correspon al tram Vic-Muntanyola, Jordi Puigneró ha explicat que la inversió ha estat de poc més de 128.000 euros per connectar una via de 13,2 quilòmetres.De la seva banda, l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta i president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que els consistoris sovint es troben amb problemes pel desplegament de la fibra òptica (el pas final que permet l'arribada de la fibra a les llars) per culpa de qüestions com les canalitzacions. L'alcalde de Muntanyola, present a la reunió, també s'ha queixat del problema que representa l'arribada efectiva de la fibra en municipis que, com el seu, tenen un gran nombre de masies disseminades. En el marc del pacte nacional per al desplegament de la fibra òptica que van signar el mes de març la Generalitat i les diputacions el compromís és desplegar 4.160 quilòmetres més de xarxa fins al 2023. Del total previst, ja se n'ha desplegat més de la meitat, concretament 4.772 quilòmetres.