Actualitzat 18/10/2018 12:26

La Sagrada Família aportarà 36 milions durant deu anys al seu entorn i tindrà llicència el 2019

Façana de la basílica de la Sagrada Família
EUROPA PRESS - Archivo

Queda fora de l'acord l'escalinata a la façana de la Glòria, que s'abordarà en una comissió

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, han signat aquest dijous un acord que preveu que el temple aporti en un termini de deu anys 36 milions d'euros per millorar la mobilitat i l'urbanisme del seu entorn, i que l'Ajuntament tramiti el pla especial que permetrà que el temple tingui llicència d'obres i la pagui, cosa que podria fer-se efectiu el primer trimestre del 2019.

En concret, destinarà 22 milions d'euros durant una dècada --2,2 anuals-- a la millora del transport públic, amb una aportació calculada en funció dels 4,5 milions de visitants del temple cada any, segons l'acord, signat en un acte en el qual també ha assistit la tinent d'alcalde Janet Sanz i diversos veïns de l'entorn del temple.

A més, aportarà set milions a millores d'accessibilitat amb el Metro que es decidiran en una comissió de treball per reduir els visitants que utilitzen els actuals accessos de l'estació Sagrada Família, cosa que podria assolir-se amb un accés directe al temple o un d'exterior i s'haurà d'estudiar amb l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), ha assenyalat Sanz.

La Junta Constructora contribuirà amb quatre milions a reurbanitzar els carrers de l'entorn del temple --Marina, Provença, Sardenya i Mallorca--, i amb tres més durant deu anys a serveis municipals derivats de l'activitat del temple, com neteja, vigilància i agents cívics.

LLICÈNCIES SENSE "PRIVILEGIS"

Han insistit que el pla especial que permetrà que el temple sol·liciti i pagui la llicència d'obres --amb un cost anual en funció de la volumetria-- estarà a punt el primer trimestre del 2019 i, preguntats per si aquest acord podria beneficiar el temple a l'hora de pagar-lo, Camps ha garantit que "no implica cap privilegi especial".

Responsables municipals i de la Sagrada Família van acordar el 2016 crear una comissió tècnica que estudiés com regularitzar les obres del temple, que està en construcció des de fa més de 130 anys sense llicència de l'Ajuntament i acabarà d'aixecar-se el 2026 --està construït al 70%--.

ESCALINATA DE LA GLÒRIA

L'acord no inclou la continuïtat de l'escalinata d'accés a la façana de la Glòria pel carrer Mallorca --que implicaria l'expropiació i enderrocament d'habitatges--, que s'abordarà més endavant amb una comissió de treball i es reconeixerà encara que no es regularitzarà en el pla especial, que també exclourà les columnes del carrer Mallorca que envaeixen part de la vorera.

En el pla especial encara que no quedarà regularitzat, Sanz ha assenyalat que establiran un calendari per determinar el futur urbanístic d'aquest entorn i ha dit que el Govern de Colau no s'oposa de manera rotunda a l'escalinata, però que sempre ha defensat que primer cal tramitar-ne la llicència: "A partir d'aquí, començarem a debatre els millors instruments".

Camps ha ressaltat que, quan s'abordi l'assumpte de l'escalinata, ha de fer-se des del diàleg i l'escolta i de la mateixa manera que s'ha aconseguit aquest acord: "Negociant la gent s'entén. Ho ha demostrat aquest consistori", ha dit, i ha assegurat que es posaran a treballar immediatament perquè ni l'escalinata ni les columnes del carrer Mallorca quedin en l'oblit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés