29 de gener de 2019

La renda familiar disponible a Barcelona creix un 2,9% i augmenten les rendes mitjanes

La diferència entre els barris amb més i menys renda es redueix però segueix sent de 6,4 vegades

La renda familiar disponible a Barcelona creix un 2,9% i augmenten les rendes mitjanes
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

La renda familiar disponible a Barcelona va créixer el 2017 un 2,9%, en passar d'una mitjana de 20.800 a 21.890 euros bruts per càpita, i les persones que resideixen als barris amb rendes mitjanes van passar de ser el 47,9% el 2016 al 52,9% l'any passat, el percentatge més alt des del 2009, segons l'informe de la Distribució Territorial de la renda de la ciutat.

La renda del barri que la té més alta --Pedralbes-- és 6,4 vegades superior a la del que la té més baixa --Ciutat Meridiana--, una xifra que ha baixat del 7,06 del 2016, cosa que assenyala que "no només s'està frenant el creixement de les desigualtats, sinó que en bona mesura s'està començant a revertir la situació", ha defensat aquest dimarts el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, en declaracions als mitjans.

Aquestes diferències entre el barri amb més renda i el barri amb menys van assolir el seu màxim el 2015 amb el 7,26 --es va situar en el 4,8 en l'inici de la sèrie el 2007--, i la distància es redueix entre els districtes amb més i menys renda: Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris.

Les persones que resideixen en barris de renda baixa van passar del 20,2% el 2016 al 17,4% el 2017 --amb les últimes dades disponibles--, mentre que els de mitjana-baixa van passar del 27,6% al 27,3%; els de mitjana-alta van augmentar del 20,3% al 25,6%, i els d'alta van passar del 5,5% al 5,6%.

Els extrems s'han mantingut pràcticament estables: els qui viuen en barris de renda molt baixa van baixar del 15,3% al 13%, i els de renda molt alta s'han mantingut en l'11,1%, amb una variació inexistent que demostra que els valors de les persones que resideixen en barris de renda molt alta es mantenen en el temps, ha assenyalat en una sessió de treball el director del Gabinet Tècnic de Programació, Ramon Canal.

El barri amb més renda és Pedralbes (Les Corts), seguit per les Tres Torres, Sarrià, Sant Gervasi-Galvany i Sant Gervasi-La Bonanova (Sarrià-Sant Gervasi), mentre que els que tenen menys renda són Ciutat Meridiana (Nou Barris), la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc), Vallbona, Torre Baró (Nou Barris) i Trinitat Vella (Sant Andreu).

L'ORDENACIÓ DELS DISTRICTES

L'ordenació dels districtes segons el nivell de renda es manté estable, encara que les dades del 2017 aporten moviments a la zona mitjana, mentre que els extrems segueixen sent per Sarrià-Sant Gervasi d'una banda i Nou Barris per la part baixa.

En la zona central, Sants-Montjuïc ha avançat dues posicions i se situa en la sisena posició, per darrere de Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Eixample, Gràcia i Sant Martí, que conserven les posicions assolides durant els darrers anys.

L'avanç de Sants-Montjuïc ha empès jeràrquicament a la baixa Ciutat Vella (en la setena posició) i Horta-Guinardó (a l'octava), mentre que Sant Andreu i Nou Barris tenen les dues posicions inferiors.

Els districtes amb una renda inferior a la mitjana --21.890 euros bruts per càpita-- són Nou Barris (12.045), Sant Andreu (16.335), Horta-Guinardó (17.071), Ciutat Vella (18.458), Sants-Montjuïc (18.520) i Sant Martí (19.300).

CIUTAT DE RENDES MITJANES

La tècnica Maria Jesús Calvo ha destacat que les dades demostren que Barcelona és una ciutat de rendes mitjanes malgrat la reducció que va generar la crisi econòmica, i Pisarello ha sostingut que la millora es deu en gran part a la disminució de la taxa d'atur, que se situa per sota del 10%, i la millora dels salaris.

"Queda molt per fer, però és una bona notícia", ha assegurat Pisarello, que ha assenyalat les millores en inversió social com una altra possible causa de les xifres, i ha defensat que les polítiques socials són les millors opcions perquè no creixi la presència de l'extrema dreta, i també ha instat a regular els preus del lloguer.

Aquest índex es calcula sobre la base de les últimes dades de renda disponibles de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), del 2015, i amb variables com l'atur, el nivell educatiu i la formació --el barri de la Vila Olímpica del Poblenou és el que té més titulats--, l'habitatge i la compra de vehicles.

Contador

Més llegides