Actualizado 02/06/2018 13:25

La metròpolis de Barcelona reclama més governança per resoldre els problemes del segle XXI

El vicepresident d'Internacional i Cooperació de l'AMB, Alfred Bosch
AMB

   L'AMB reivindica que l'aplicació de la Nova Agenda Urbana vagi més enllà dels municipis

   BARCELONA, 2 Juny (EUROPA PRESS) -

La metròpolis de Barcelona ha defensat al Congrés Internacional de metròpolis el paper clau de les àrees metropolitanes en les polítiques i temes troncals que es van desprendre del congrés Hàbitat III a Quito, el 2016, per la qual cosa ha reivindicat tenir més veu en la governança mundial per resoldre "els problemes del segle XXI".

   El vicepresident d'Internacional i Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Alfred Bosch, ha defensat al mateix congrés que les àrees metropolitanes "han d'estar presents al món", ja que són les grans ciutats on els problemes del segle XXI es manifesten amb més intensitat.

   La trobada ha aglutinat a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona a prop de 30 conurbacions urbanes mundials i més de 200 assistents, formats per experts internacionals, representants metropolitans, gestors urbans i personal tècnic del sector.

   En aquest sentit, Bosch ha reclamat que es reconegui el pes de les grans conurbacions, ja que "no poden estar al marge de la governança", i ha celebrat que el congrés ha contribuït al debat en dos temes prioritaris: la sostenibilitat i la igualtat social.

   La principal aportació de l'AMB al full de ruta que es va marcar a Quito és la reivindicació que la Nova Agenda Urbana tingui una visió metropolitana i les seves propostes vagin més enllà de l'àmbit municipal, a més de proposar que cada metròpolis tinguin un projecte i un interlocutor propi.

   Per això, des de l'entitat supramunicipal es parla també de polititzar l'espai metropolità perquè s'apropiat per a la ciutadania com a "espai per aconseguir els seus drets bàsics", com el dret a la mobilitat, cultura, habitatge, a l'aire net i a l'educació, entre altres.

VEU I VOT

   "Venim a reivindicar que les grans ciutats del planeta tinguin veu i vot en els grans problemes que afecten a tothom", ha expressat Bosch, que ha explicat que fa falta convèncer els estats i les Nacions Unides del potencial de les ciutats en la presa de decisions i en l'aplicació de solucions.

   Ha afirmat que l'AMB també pot aportar coneixement a la resta de metròpolis: "Apostem per la sostenibilitat com a inversió en intel·ligència col·lectiva, sobretot aplicada en l'àmbit de l'eficiència i de la gestió de recursos", i ha destacat l'Agenda d'Ecologia Urbana de l'entorn de Barcelona.

ELEMENTS CLAU

   Bosch ha recordat que els objectius clau de l'agenda metropolitana s'agrupen en quatre àmbits: sostenibilitat, planificació urbana, cohesió social i desenvolupament econòmic, i ha destacat que també es vertebra en dues dimensions transversals: la participació ciutadana i la governança metropolitana.

   En relació a la sostenibilitat, destaquen desafiaments com la lluita contra el canvi climàtic, la mobilitat, la reducció de recursos naturals i l'impuls de les energies renovables, mentre que la planificació urbana proposa promoure models de ciutat metropolitana compacta que provoqui més equitat i redistribució econòmica.

   D'altra banda, la cohesió social requereix crear espais de convivència que garanteixin la diversitat i democratització dels espais públics, a més de garantir la seguretat, i, finalment, el desenvolupament local i econòmic aposta per projectar la marca metropolitana per atreure inversions i crear ocupació.

   Així mateix, les dues dimensions transversals recollides es basen a integrar la participació ciutadana en les polítiques metropolitanes, ja que considera la "participació real" com un mecanisme positiu perquè la ciutadania decideixi com ha de ser la gestió més propera a la seva realitat i territori.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés