Actualitzat 08/12/2018 14:27

La metròpolis de Barcelona aposta per l'aigua regenerada per incrementar l'autosuficiència hídrica

L'Estació de Regeneració d'Aigües (ERA) del Llobregat
AMB

L'AMB cerca aprofitar els recursos propis per disminuir la dependència de conques externes

   BARCELONA, 8 des. (EUROPA PRESS) -

   La metròpolis de Barcelona estudia la incorporació d'aigua regenerada fora dels períodes de sequera com a complement de les fonts de proveïment actual amb l'objectiu d'incrementar la garantia i l'autosuficiència hídrica de l'àrea metropolitana de Barcelona, en virtut del conveni signat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a principis de 2018.

   El vicepresident de Medi ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, ha recordat que a l'abril va entrar en funcionament la planta de tractament terciari de la depuradora del Llobregat, l'Estació de Regeneració d'Aigües (ERA), que tracta l'aigua depurada per al reg, la neteja urbana, els usos industrials i ambientals i la injecció d'aigua en l'aqüífer.

   Badia ha afirmat que un altre dels usos possibles és abocar l'aigua regenerada al tram final del riu Llobregat per incrementar el seu cabal i disposar de més aigua per ser potabilitzada, una possibilitat que, ara com ara, només es pot aplicar si l'embassament del sistema Ter Llobregat està per sota del 25% de capacitat.

   En aquest sentit, ha defensat la importància de l'aigua regenerada i l'impuls de la reutilització com un eix estratègic del model de gestió de l'aigua sostenible i en línia amb l'economia circular, i ha recordat que s'ha constituït un comitè d'experts per analitzar aquesta opció fora dels períodes de sequera.

   Aquesta opció requereix tenir operativa al 100% les instal·lacions de l'ERA del Llobregat, que es va construir per poder augmentar el cabal que circula pel riu i recarregar els aqüífers --que són reserves estratègiques--, així com aportar cabals ambientals a les llacunes de la Vall Baixa i del delta del Llobregat o frenar la intrusió salina.

PRIMERES PROVES

   L'acord entre l'ACA i l'AMB garanteix el finançament per a l'explotació de la instal·lació, a la qual l'ACA aportarà fins a un màxim de 4,5 milions d'euros en funció dels volums d'aigua tractada per garantir la seva explotació, així com l'adequació d'aquesta infraestructura.

   Aquestes instal·lacions --de titularitat de la Generalitat de Catalunya-- estan gestionades per l'AMB i poden arribar a produir fins a tres metres cúbics per segon, que és el consum equivalent d'aigua per a una població de més d'un milió de persones, i l'equivalent al 25% de la demanda de l'AMB.

   Des de l'AMB, afirmen que l'ERA del Llobregat serà a punt per realitzar en breu les primeres proves d'abocar l'aigua regenerada en el riu per potabilitzar-la al costat de la resta: "El nostre objectiu és que, d'aquí a deu anys, l'extracció d'aigua del riu Ter destinada al territori metropolità no superi el 30% del seu cabal", un percentatge que, actualment, se situa entre el 40 i el 45%.

TARIFES D'AIGUA POTABLE

   Badia també ha recordat que el ple del Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat el decret de la vicepresidència de Medi ambient que demanava frenar l'increment del 4,1% per a les tarifes d'aigua potable de l'entorn metropolità, proposat per Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (ABEMCIA).

   L'AMB ha detallat que no accepten l'augment perquè han detectat algunes derivacions respecte a l'evolució dels ingressos a través del rebut de l'aigua, ja que els ingressos de l'empresa per 2017 van ser finalment 31 més del previst, aconseguint els 328 milions: "En aquest mandat només hem tocat la tarifa de l'aigua per baixar-la", i ha apuntat que pujada acumulada en els 10 anys anteriors havía estat d'un 85%.

   En aquest sentit, ha recordat en el ple que "gràcies a les polítiques tarifàries de l'AMB, en els dos últims anys el rebut de l'aigua s'ha reduït un 4%, la qual cosa suposa un estalvi de 13 milions d'euros per a la ciutadania: "Mentre que titular del servei de l'aigua potable, l'AMB té l'obligació de garantir que la ciutadania pagui un preu just per l'aigua".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés