Actualitzat 17/10/2018 14:13

L'oposició demana a Colau mantenir la USP de la Guàrdia Urbana en comptes de substituir-la per la Urpe

Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

Els grups de l'oposició de Barcelona excepte la CUP han demanat aquest dimecres al Govern d'Ada Colau mantenir la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana i aturar el procés de creació de la Unitat de Reforç a la Proximitat i les Emergències (Urpe) que prepara per substituir-la.

Ho han demanat en defensar tres propostes de Cs, el PSC i el PP en la comissió municipal de Presidència, en la qual el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha advertit: "La Guàrdia Urbana no tindrà una Brimo", en referència a l'àrea de Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, coneguda com els antiavalots.

En concret, la proposta de Cs demana al Govern municipal no suprimir "les unitats antiavalots" de la Urbana, mentre que la del PSC afegeix en aquesta petició dotar a la USP dels reforços humans necessaris per fer la seva activitat, i la del PP acorda aturar el projecte de creació de la Urpe i no dissoldre la USP.

La proposta de Cs ha estat defensada pel PDeCAT, Cs, el PSC i el PP, mentre que BComú i la CUP l'han rebutjada i ERC i els dos edils no adscrits s'han abstingut, votació que s'ha repetit en la proposta del PP --excepte el suport del no-adscrit Gerard Ardanuy-- i ha estat semblant en la del PSC, que també ha defensat ERC, per la qual cosa només s'ha abstingut l'altre regidor no-adscrit, Joan Josep Puigcorbé.

Recasens ha ressaltat que estan previstos canvis en la USP des del Pla Director de la Guàrdia Urbana --elaborat pel mateix cos policial, ha dit--, i ha insistit que la Urpe implica canvis fonamentals de funcions, per la qual cosa no és només un canvi de nom, i que requereix agents amb capacitats adequades: "Si no, la unitat quedarà ancorada en el passat".

Durant el debat hi han estat presents en la comissió diversos representants de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (Csif), el secretari dels quals d'Administració Local, Eugencio Zambrano, ha replicat a Recasens que "els seus arguments no tenen rigor i falten a la veritat", per la qual cosa ha demanat la seva dimissió i que respecti l'opinió de la majoria del consistori.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

Paco Sierra (Cs) ha criticat que els membres de la USP no passin directament a la Urpe i s'ha preguntat si Colau vol una policia política amb agents afins, després de la qual cosa ha assegurat que els seus fills se n'han anat de la ciutat tips de baralles i també d'ocupes, "dels de la mateixa mena dels que hi ha a l'Alcaldia".

La socialista Carmen Andrés ha sostingut que el Govern municipal ha creat una incertesa en la Urbana i que la Urpe tindrà bàsicament les mateixes funcions que la USP, per la qual cosa entén que l'executiu de Colau "no tenia una motivació de reorganització de les unitats de la Urbana, sinó un ànim de fer una purga de qui està ara mateix al servei de la USP".

Alberto Villagrasa (PP) ha opinat que el canvi és una "vendetta personal de l'alcaldessa i els seus amics" i una purga en la USP, i ha dit que el problema de Colau és que mai no ha cregut en la Guàrdia Urbana --diu que es nota fingida en els actes amb el cos policial-- i que ara ha de vendre els seus amics antisistema que complirà la seva paraula d'acabar amb la USP, ha dit.

Jordi Martí (PDeCAT) ha demanat al Govern de Colau "parar màquines" i frenar el canvi respectant l'opinió de la majoria del consistori i dels sindicats, i ha rebutjat promoure aquest tipus de mesures a pocs mesos de les eleccions municipals per no hipotecar polítiques que en pocs mesos podrien canviar-se en funció dels resultats de les eleccions.

El republicà Jordi Coronas ha ressaltat que Recasens ha "heretat una promesa electoral enverinada difícil de resoldre's i es troba en una tesitura complicada", i ha opinat que la ciutat necessita una unitat especialitzada en funcions d'aquest tipus i que el pas de la USP a la Urpe és un canvi de nom.

L'edil de la CUP Capgirem Maria Rovira s'ha reafirmat en la seva petició de dissoldre qualsevol unitat amb funcions d'antiavalots a la ciutat i ha exigit conèixer les competències que tindrà la Urpe, i ha asseverat que el Govern de Colau incomplirà "la promesa electoral de dissoldre als antiavalots".

El regidor no-adscrit Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha demanat al Govern municipal obrir un procés d'explicació i debat sobre l'assumpte per poder prendre una decisió adequada i evitar "fer un pim-pam-pum polític que no beneficia ningú", i l'edil no adscrit Joan Josep Puigcorbé ha demanat també més informació per no prendre decisions apriorísticas.

JUBILACIÓ ALS 60

També ha prosperat una proposició d'ERC per instar el Govern municipal a presentar en la següent comissió un informe sobre el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana que compleixen amb els requisits per acollir-se a la jubilació anticipada als 60 anys, i que ha comptat amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció de la CUP.

Coronas ha reclamat més agents per substituir els agents que es jubilaran, mentre que Recasens ha assegurat que l'Ajuntament no té la solució a la falta d'agents: "Qui no va fer els deures va ser el Govern central del PP, que no ens va donar resposta a la petició per a una altra promoció".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés