15 de setembre de 2020

Gustavo Dudamel: "La música és un element poderós de transformació social"

CosmoCaixa proposa un viatge al cor de la música amb 'Symphony', de la mà del director

Gustavo Dudamel: "La música és un element poderós de transformació social"
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

El director d'orquestra veneçolà Gustavo Dudamel ha defensat aquest dimarts que la música "és un element poderosíssim de transformació social", que permet l'unió, estendre ponts i trencar tot tipus de diferències.

En roda de premsa per presentar el projecte immersiu de realitat virtual 'Symphony' de la Fundació La Caixa, ha assenyalat que la música no ha de ser vista com "un element d'entreteniment o un espai aïllat d'una elit", i projectes com 'Symphony' pretenen atreure a les noves generacions i transformar-se en una clau d'accés a la música.

'Symphony', que es podrà visitar fins al 8 d'octubre en CosmoCaixa de forma gratuïta amb reservia prèvia, és una experiència immersiva d'una durada d'uns 40 minuts, repartida en dues unitats: la projecció d'una pel·lícula panoràmica, amb tres històries de músics units per la música de Ludwig van Beethoven i una destinació a Barcelona, i el salt a la realitat virtual que permet un visionat en 360 graus d'un concert de la Mahler Chamber Orchestra, dirigida per Dudamel i enregistrat en el Gran Teatre del Liceu.

El visitant veurà als músics distribuïts per l'escenari en la seva forma habitual, per famílies de cordes, vent, metall i percussió, i podrà seguir com un espectador en l'escenari la direcció de Dudamel i els moviments de l'orquestra simfònica, així com introduir-se en instruments com un violí, mentre gaudeix de peces com la 'Cinquena Simfonia' de Beethoven, la 'Primera simfonia' de Gustav Mahler i la festiva 'Mambo', de Leonard Bernstein, inclosa en la pel·lícula 'West Side Story'.

"BOGERIES" NECESSÀRIES

"D'aquestes bogeries necessitem moltíssimes", ha subratllat Dudamel, qui ha admès que al principi va pensar que era una bogeria impossible, però ha remarcat que es viuen moments en què són necessaris projectes com aquesta experiència immersiva.

El projecte es va començar a gestar fa quatre anys i es va veure retardat per la pandèmia: "Potser el projecte estava fet per a aquest moment", ha assenyalat Dudamel, que també ha aplaudit la coincidència amb la celebració aquest any del 250 aniversari del naixement de Beethoven, compositor que tant ell com el director del projecte, Igor Cortadellas, van tenir clar com a fil conductor.

El director d'orquestra s'ha mostrat optimista amb la situació del coronavirus i ha confiat que "passarà aviat", i ha defensat que la música pot sanar com s'ha mostrat durant el confinament durant el qual la música va jugar un paper.

Dudamel ha afegit que, encara que la tecnologia és fonamental en la societat actual, "no ho pot ser tot", i ha remarcat que la interacció músic-públic és vital, sostenint que els concerts que ha fet en aquesta etapa sonen diferents ja que cadascun es converteix en alguna cosa especial.

Preguntat per la situació a Veneçuela, ha dit que la situació "és molt complexa" i s'agreuja amb el coronavirus, però ha dit que el país és fort i s'ha mostrat confiat que tirarà endavant.

GIRA PER ESPANYA I PORTUGAL

La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, ha assegurat que el projecte pretén "captivar amb les emocions" amb un viatge al cor de la música, i ha ressaltat que són quatre anys de gestació que han valgut la pena, i Cortadellas ha afegit que és un poema visual que pretén que el visitant es deixi portar per la música i la bellesa.

El projecte inicia el seu recorregut en el CosmoCaixa de Barcelona i després iniciarà una gira que recorrerà un centenar de ciutats d'Espanya i Portugal durant deu anys, en la qual preveu tenir uns 200.000 visitants anuals: les primeres parades previstes són, entre unes altres, Santander (octubre-novembre), Valladolid (novembre-desembre) i Madrid (desembre-gener).

Contador

Més llegides