Actualizado 14/12/2018 18:48

Entra en vigor l'obligació de reservar el 30% de pisos nous de Barcelona a habitatge social

Habitatges
DIPUTACIÓN DE BARCELONA - Archivo

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La mesura per destinar a habitatge assequible el 30% dels pisos nous de Barcelona ha entrat en vigor aquest divendres, perquè el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) ha publicat la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) impulsada per l'Ajuntament.

En un comunicat, el consistori ha assegurat que es tracta d'un fet "sense precedents" a Espanya, perquè Barcelona és la primera ciutat que implanta una regulació d'aquestes característiques, de manera similar a com ja s'ha desenvolupat amb èxit en altres ciutats com Nova York, París o Londres, segons l'Ajuntament.

En els darrers mesos, l'Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han treballat aquesta mesura amb el seu grup promotor, format per la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Observatori Desc, Abts i el Sindicat de Llogaters.

La MPGM vol establir que les promocions residencials de més de 600 metres quadrats de sostre construït o per construir en un solar han de destinar un 30% de la superfície a habitatges protegits, la qual cosa afectarà les promocions de nova construcció i les de reforma integral.

Els habitatges protegits seran de règim general i estaran sotmesos a dret de tempteig i retracte per part de l'Ajuntament, per la qual cosa calcula que aconseguirà fer créixer el parc d'habitatge assequible en uns 334 pisos nous cada any, que és el 30% dels 1.114 pisos nous que s'han construït cada any entre 2008 i 2016 en sòl urbà consolidat a la ciutat.

L'obligació del 30% l'hauran de complir totes la noves llicències que es tramitin des de l'aprovació definitiva, i no s'aplicarà a la llicència prestada durant els dos anys següents a l'entrada en vigor del MPGM que acreditin compres vinculades a la nova promoció fetes entre l'1 de juliol del 2016 i l'aprovació inicial de la mesura.

Les que acreditin una transacció entre l'1 de gener i el 30 de juny del 2016 se'ls aplicarà el 30%, i podran presentar un estudi econòmic que justifiqui que destinar una part dels habitatges a protecció pública comporta la inviabilitat econòmica del projecte.

En aquest cas, l'Ajuntament validarà el document, i si conclou que un percentatge inferior al 30% fa viable l'operació, s'haurà d'aplicar aquest percentatge més baix que la que marquen els mínims de la llei catalana, mentre que si la inviabilitat està plenament justificada, la llicència quedarà exempta de l'aplicació del 30%.

La proposta inicial de l'Ajuntament era que les operacions del primer semestre del 2016 que no tinguessin viabilitat econòmica només destinessin el 20% a habitatge protegit, però la Subcomissió de la Generalitat, sobre la base de la Llei del dret a l'habitatge, només contempla destinar el 30% a pisos amb protecció o bé quedar exempt.

La MPGM preveu també algunes exempcions a aquesta obligació de reserva: no estaran subjectes les grans rehabilitacions en edificis que estiguin catalogats pel seu valor arquitectònic, sempre que mantinguin el nombre de pisos originals, ni tampoc les obres de reparació i manteniment.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés