Actualizado 11/06/2018 13:40

El CESB assegura que Barcelona i la seva metròpolis poden ser un "referent" de la Indústria 4.0

La presidenta del CESB, Marina Subirats, presenta l'informe sobre Indústria 4.0
Europa Press

Demana consolidar la innovació social i educativa i millorar el finançament i polítiques d'indústria

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) ha assegurat que Barcelona i la seva metròpolis reuneix les potencialitats necessàries per ser un "referent" de la Indústria 4.0, i ha destacat les iniciatives que la capital catalana ha impulsat per anticipar-se als canvis del mercat laboral i al sistema educatiu, segons l''Informe sobre la Indústria 4.0 a Barcelona. Perspectives i propostes'.

En una roda de premsa aquest dilluns, la presidenta del CESB, Marina Subirats, ha celebrat aquesta posició avantatjada de la capital catalana, però també ha advertit de les febleses que s'han de corregir, com la consolidació de la innovació social i educativa i la millora del finançament i polítiques públiques sobre indústria: "S'ha de preparar la ciutat i els treballadors per veure com s'adapten".

"A escala global, l'adaptació de les tecnologies d'automatització podria afectar el 49% de les hores de treball, la qual cosa equival a 1.100 milions de treballadors i 11,9 bilions de dòlars en salaris", i ha destacat que, segons l'OCDE, el 12% de les ocupacions a Espanya poden ser automatitzades, per la qual cosa ha insistit en mentalizar a la societat cap a aquests canvis.

En aquest sentit, ha advertit que aquesta transformació, provocada pel desenvolupament tecnològic i industrial i la digitalització de processos, pot traduir-se en la desregulación del mercat de treball; canvi de les relacions laborals; major volatilitat geopolítica; expansió d'Internet; avanços en el Big Data; transició a unes economies més verdes, i risc més gran de ciberatacs, entre d'altres.

Subirats ha explicat que, segons algunes previsions, es perdran ocupacions a conseqüència de la robotització i la mecanització, especialment en les tasques mecàniques i manuals, així com en les de caràcter administratiu, encara que ha reflexionat que, altres avaluacions consideren que la Indústria 4.0 obre una "finestra d'oportunitats" per a nous mercats i noves professions.

CANVIS NECESSARIS

L'informe també preveu que la creació d'ocupació entre el 2020 i el 2025 estigui liderada pels sectors de Tecnologia i R+D+I; Turisme i Oci; Salut i Benestar; Energia, Indústria i manufactura i Cultura i Indústries creatives, àmbits que, al mateix temps, demanden més habilitats de col·laboració, de gestió del canvi, capacitats tècniques, i comunicació i habilitats interpersonals, entre d'altres.

"Hem de deixar enrere la formació basada en la producció 'fordista', que preparava per a funcions rutinàries i repetitives, i estimular personalitats creatives i adaptables a les innovacions", i també ha opinat que s'ha de treballar per atreure alumnes a la FP i als estudis superiors d'àmbit científic, així com millorar les sinergies entre els centres i les empreses i atreure més dones.

Així mateix, Subirats ha subratllat les dificultats de la pimes per "seguir el ritme" en l'aspecte tecnològic i digital, i ha demanat tenir en compte el concepte de 'Societat 5.0', ja implantat al Japó, i abordar la redistribució de la riquesa generada i la qüestió del temps de treball, i ha expressat la necessitat de reduir les jornades laborals, malgrat l'oposició de l'economia clàssica.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés