Actualitzat 05/06/2018 16:56

Barcelona se solidaritza amb "artistes perseguits" en reunir-se amb Pablo Hasél i No Callarem

Gerard Pisarello i Jaume Asens amb entitats a favor de la llibertat d'expressió
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

Els tinents d'alcalde de Barcelona Jaume Asens i Gerardo Pisarello s'han reunit aquest dimarts amb la plataforma No Callarem, el grup de suport al raper mallorquí Valtonyc, els rapers Pablo Hasél i Elgio, i l'ONG finlandesa Artist at Risk, i Asens ha explicat que l'Ajuntament s'ha compromès a establir vies de comunicació i suport amb motiu de la llibertat d'expressió.

En declaracions als mitjans, Asens ha expressat la solidaritat per part de l'Ajuntament amb "els artistes perseguits" per governs repressius, segons les seves paraules, i ha assegurat que el consistori està a la seva disposició per portar a terme totes les accions de suport que siguin necessàries.

També ha reivindicat Barcelona com a ciutat refugi d'artistes perseguits a altres ciutats del món per les seves creacions i ha assenyalat que aquesta vegada són els artistes d'Espanya els que s'exilien després de "veure's vulnerats els seus drets fonamentals com la llibertat d'expressió".

Ha dit que el consistori ha començat a treballar amb aquestes entitats per detectar noves vies de comunicació i ha afirmat que la llibertat d'expressió és "transgredir els codis establerts, poder dir el que molesta i el que pot ofendre al poder".

La representant del grup de suport a Valtonyc --des de fa dues setmanes exiliat a Bèlgica-- Ariadna Suari ha explicat que aquesta reunió era el primer pas d'"un procés de comunicació", i ha celebrat la trobada amb Artist at Risk perquè, segons creu, és un col·lectiu amb un ferm posicionament que lluita contra la repressió i, segons ha afegit, és de gran ajuda.

Sobre l'arribada del PSOE al govern, Suari ha assegurat que el seu grup no confia massa en les institucions perquè "l'Estat té una deriva repressiva que no canvia amb l'alternació de les cares dels polítics", i ha avançat que està en procés de formalitzar una denúncia al Tribunal de Drets Humans a Estrasburg per explicar el que ha anomenat repressió dels artistes a Espanya.

El raper Pablo Hasél, que ha considerat interessant la trobada per servir per teixir aliances, ha dit que no creu que el canvi de Govern central modifiqui la situació perquè "la repressió no és només del PP, sinó del règim en general i de tribunals feixistes com l'Audiència Nacional", i ha alertat que mentre estiguin aquests tribunals, creu que seguirà existint aquesta persecució contra la llibertat d'expressió.

"Si els artistes conquisten la seva llibertat no serà pel canvi de Govern sinó per la pressió popular als carrers i la solidaritat de la gent", i ha afegit que, no obstant això, malgrat la recent mobilització, no s'ha pogut frenar l'ingrés a presó del raper Valtonyc.

Pel seu costat, el raper Elgio ha assenyalat que "la majoria de partits dins del Congrés no tenen en el seu programa qüestionar la Monarquia o les institucions com l'Audiència Nacional, que són les que porten a artistes a judici i volen empresonar a cantants per les seves lletres".

LA PERSPECTIVA INTERNACIONAL

La cofundadora d'Artist at Risk, Marita Muukkonen, ha mostrat la solidaritat de la seva organització amb Barcelona davant "la repressió contra cantants", mentre que el cofundador de la mateixa entitat Ivor Stodolsky ha qualificat de preocupant la situació a Espanya.

Stodolsky ha titllat de vergonyosa la Justícia espanyola i ha dit que amb el PSOE no creu que canviï la situació perquè "el que ha de modificar-se és la Constitució, que està desactualitzada i és inadmissible que sigui així de restrictiva amb la llibertat d'expressió".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés