Actualitzat 03/10/2018 14:11

Barcelona engega la moneda ciutadana en 86 comerços de proximitat de l'Eix Besòs

Una parada del mercat del Besòs usa el pagament en recs
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de Barcelona engegarà durant aquest mes d'octubre el rec (Recurs Econòmic Ciutadà), la moneda ciutadana de la ciutat, que començarà com a prova pilot en 86 comerços dels deu barris de l'Eix Besòs per fomentar l'economia i el comerç de proximitat, empoderar als veïns i enfortir les xarxes associatives.

   Es tracta d'una moneda digital que té paritat amb l'euro, i que permet realitzar pagaments entre la targeta o mòbil del client i el mòbil dels establiments col·laboradors de forma instantània i sense costos, i que es basa a la tecnologia 'blockchain', a través de l'aplicació Rec per a mòbil o una targeta amb codi QR.

   En declaracions a la premsa aquest dimecres, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que també existeixen monedes ciutadanes a Bristol (el Regne Unit), Lisboa (Portugal), Nantes (França) i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) per "fidelizar als clients amb el comerç de proximitat, evitar la desertització dels barris i evitar que la despesa dels veïns vagi a les grans superfícies".

   L'associació d'innovació social Novact serà l'executora del projecte i l'entitat gestora del rec, en col·laboració amb entitats comercials i socials de l'Eix Besòs i de l'Ajuntament de Barcelona, segons ha detallat el membre de Novact Martí Olivella: "Calculem que en el primer any de prova pilot hi haurà 1,5 milions d'euros en moviments".

   Aquesta moneda neix dins de la iniciativa europea d'innovació urbana i social B-Mincome, a través de la Urban Innovative Actions (UIA), que engega una renda municipal d'inclusió: "Col·loquem l'Eix Besòs en l'avantguarda de les ciutats. És una mesura que requereix temps, però a mesura que avanci la prova pilot, augmentaran els incentius perquè els veïns comprin al barri", ha dit Pisarello.

   A més, el consistori ha detallat que s'ha realitzat el primer pagament del 25% del Suport Municipal d'Inclusió (SMI) en recs als 315 usuaris del projecto B-Mincome que han rebut formació sobre el funcionament de l'aplicació, la qual cosa es tradueix en un total de 42.590 recs que començaran a circular aquest mes als barris.

   Olivella ha destacat que qualsevol persona amb un mòbil pot baixar-se l'aplicació i intercanviar euros per recs per comprar en l'Eix Besòs, encara que el servei només funciona per als usuaris d'Android, i ha subratllat que ja circulen prop de 40.000 euros convertits a recs: "Volem que els diners es gasti i es quedi als barris".

PRIMERES IMPRESSIONS

   Al mercat del Besòs, on algunes parades ja accepten compres en recs, Soumia, una de les beneficiàries de la renda B-Mincome, ha explicat que la nova moneda ciutadana ajuda a l'economia del barri i als comerços: "No em fa falta sortir amb diners, només amb el mòbil. Puc comprar aliments, a la farmàcia, al mercat, a les òptiques o la roba. Ens hem d'ajudar entre nosaltres".

   En alguns dels comerços del mercat han afirmat que el sistema s'ha implementat a poc a poc, i per a Javier, que treballa en una pollería que ha introduït el pagament en recs, les transaccions encara són escasses, encara que ha convingut que l'ús és similar al del pagament amb targeta: "És un procés molt semblant", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés