Actualitzat 13/11/2018 16:27

Llancen una 'Història mundial de Catalunya' de 124 "nous" capítols

Presentació de la ?Història mundial de Catalunya?
EUROPA PRESS

98 experts proposen episodis "significatius però no canònics"

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Edicions 62 publicarà aquest dimecres la 'Història mundial de Catalunya', dirigida pel catedràtic emèrit d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Borja de Riquer i integrada per 124 capítols "nous i significatius" amb la col·laboració de 98 experts, ha explicat el president del Grup 62, Josep Ramoneda.

En roda de premsa aquest dimarts, Ramoneda ha defensat que el text no és "gens narcisista" ni canònic, sinó que aposta per una selecció d'episodis nous, desconeguts i poc estudiats.

De Riquer ha explicat que s'han prioritzat els episodis de la història que "tinguessin una major novetat" i fossin més desconeguts, apostant per la particularitat per relatar allò universal, proposant una història amb una mirada diferent.

"UNA HISTÒRIA ORIGINAL"

"És una història de Catalunya molt original i diferent. No és una història de Catalunya", ha dit De Riquer, que ha insistit que l'obra relata els episodis significatius però no necessàriament els més canònics, amb personatges i fets de tipologia molt diferent, des de confrontacions, vida quotidiana, economia, mitjans de comunicació, música, gastronomia i arquitectura.

Sobre el plantejament, De Riquer ha defensat la selecció de dates concretes per explicar els grans episodis, perquè per exemple, "no tindria sentit explicar la Guerra Civil al complet", sinó que s'explica des de moments puntuals però de transcendència mundial, com per exemple l'extraordinari desenvolupament de la medicina.

El resultat posa en relleu que Catalunya ha estat un "encreuament i un passadís pel qual han corregut pobles i exèrcits amb influències culturals i tecnològiques de tot tipus durant mil·lennis".

De Riquer ha detallat que el precedent d'aquestes obres són altres històries mundials, com la 'Histoire Mondiale de la France', de Patrick Boucheron, i la 'Storia Mondiale dell'Itàlia', d'Andrea Giardina.

GRANS ETAPES

El catedràtic de Prehistòria Miquel Molist ha explicat que la seva part parla sobre pràctiques de la societat dels caçadors-recol·lectors, les primeres societats camperoles i la seva relació amb una inesperada i "potent mineria", així com un poblat ibèric fora de la norma.

La catedràtica d'Arqueologia Isabel Rodà ha destacat de l'Antiguitat la importància d'Empúries i també de Tarragona, "capital de província més gran de l'Imperi, des de la qual es va governar fins a Galícia".

Sobre l'etapa medieval, el professor d'Història Medieval Josep Maria Salrach ha explicat per exemple la història de les comtesses que van governar Catalunya, que "va marcar molt l'alta Edat Mitjana" quan van tenir una presència política més important.

El catedràtic d'Història Moderna Joaquim Albareda ha destacat d'aquesta etapa la pesta i la persecució de les bruixes, i un segon moment amb una societat il·lustrada que políticament perd el seu Estat i el seu marc jurídic propi, amb episodis destacats com el naixement de la premsa i la prosperitat dels divorcis.

Sobre l'època contemporània, De Riquer ha detallat que analitza episodis com l'espionatge industrial, la gran transformació de Barcelona amb el Pla Cerdà, la bohèmia, les festes modernistes, Johan Cruyff i el 0-5 al Bernabéu el 1974, sense deixar de costat elBulli, fins a arribar al 2017 amb la declaració d'independència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés