Publicat 19/02/2019 16:59

Éric Vuillard narra la presa de la Bastilla a partir de gent annima, els "veritables protagonistes"

L'escriptor francs Éric Vuillard
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor francs Éric Vuillard narra en '14 de juliol' la presa de la Bastilla de la Revolució Francesa el 1789 a través de gent annima, obrers i artesans que estaven impulsats per la fam i el malestar, i que l'autor guanyador del Premi Goncourt 2017 considera els "veritables protagonistes" d'aquesta histria.

En la presentació de la novella, que publiquen Tusquets i Edicions 62 en castell i catal, respectivament, l'escriptor ha assegurat que les histries que plasma en la novella sorgeixen de relats que els mateixos protagonistes van deixar escrits poc després: com els d'un many o l'amo d'una cafeteria que venia vi.

"Tot ve dels arxius, cap personatge ha estat inventat", ha deixat clar l'escriptor, que amb aquesta novella vol fer un homenatge a Jules Michelet, considerat el primer historiador modern i pel qual Vuillard ha professat una gran admiració en la joventut.

No obstant aix, un dia es va adonar de l'excessiu poder que l'historiador consagrat donava a un sol personatge en la presa de la Bastilla: Thuriot de la Rosire, per la qual cosa la seva intenció en la novella és la d'aportar un punt de vista diferent.

En la novella, "detalls menys coneguts de la histria serveixen per donar un nou relat de la histria", ha destacat el director editorial de Tusquets, Juan Cerezo, que ha subratllat que la novella arriba després de l'xit de la premiada 'El orden del día', després de vendre 30.000 exemplars.

"Apella al present partint del passat, centrant-se en la presa de la Bastilla, en qu per primera vegada es va veure entrant un poble en l'escena de la histria", ha ressaltat Cerezo, que ha destacat la mirada aguda de l'escriptor.

"La novella demostra que un episodi arxiconegut del qual tots n'hem sentit a parlar quan comencem a llegir-lo és totalment nou", segons el parer de l'editor en castell.

Per illustrar el seu propsit, Vuillard ha decidit illustrar la portada del llibre en totes les seves edicions i idiomes a través d'un jove annim i anacrnic que es troba al marge inferior del quadre de 'La llibertat guiant el poble' de Delacroix.

Més enll de la icona de la dona nua protagonista, més conegut, el nen vol "plasmar el moviment popular" amb la seva rbia continguda, per també alegria d'un menor que també vol representar el futur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés